Böbrek Naklinde Girişimsel İşlemler
- Böbrek nakli; kadavradan yada canlı vericiden alınan sağlıklı böbreğin, yetmezliği olan alıcıya yerleştirilmesi işlemidir.
- Böbreklerimiz karın içinde her iki tarafta yer alan, kandaki atık maddeleri filtreleyerek atan organlarımızdır. Her iki tarafta idrar kanallarıyla(üreter) birleşerek idrar torbası (mesane) ile ilişkilidir.
- Böbreğin filtreleme yeteneğinin bozulması ile vücutta sıvı ve atıklar birikir. Tansiyon yükselir ve böbrek yetmezliği gelişir.
Böbrek yetmezliği nedenleri nelerdir?
- Kontrolsüz hipertansiyon
- Glomerulonefrit hastalıkları
- Şeker hastalığı
- Polikistik böbrek hastalığı,
- Gibi çok sayıda hastalık böbrek yetmezliğine yol açar.
Böbrek nakli sonrası gelişen komplikasyonlar
- Kanama
- Enfeksiyon
- Böbrek atar damarının ve/veya toplar damarının tıkanması
- İdrar yolu anastomozlarının açılması ve idrarın batına kaçması
- Lenfosel gelişimi
- Böbrek yetmezliği gelişmesi
Böbrek naklinde girişimsel radyolojik tedaviler
- Böbrek Biyopsi;
- Böbrek yetmezliğinin yada nakil sonrası gelişen yetmezliğinin tanısının konması ve tedavi planlaması amacıyla biyopsi yapılmaktadır.
- Böbrek biyopsisi işlemi; ince tru-kut iğnelerle, kolayca yapılabilmekte, genelde kısa süreli yatışlarla hastalarımız taburcu edilebilmektedir.
- Abse drenaj Katateri yerleştirilmesi;
- Enfeksiyon varlığı durumunda, eğer nakil böbrek etrafında abse gelişmişse drenaj katateri yerleştirilebilir
- Bu işlem sırasında ince drenler ultrason- skopi eşliğinde lokal anestezi sonrası ameliyatsız yerleştirmekteyiz. İşlemin süresi 5-10 dk dır. Ağrısız bir işlemdir.
- Lenfosel tedavisi
- Lenf sistemi diğer damarlar dan farklı bir sistemdir. Hücreler arası sıvıyı birleşerek ana bir damara (duktus torasikus) dökülür ve lenf sıvısı ana toplar damara ulaşarak kalbe ulaşır.
- Ameliyat sırasında yaralanan bu damarlar batın içerisinde lenf kaçaklarına yol açar
- Buradaki tedavi öncelikle kaçağın içerisine dren yerleştirilmesi Eğer gelen sıvı kesilmezse, lenfanjiografi işlemine geçilir.
- Lenfanjiografi işlemi kasıktaki bir lenf bezine ince bir iğne yerleştirilmesi ve buradan yağlı kontrast madde verilerek hem kaçağın yerinin saptanması amaçlanmaktadır hem de kaçağın tıkanması sağlanmaktadır.
- İşlem çok basit ve ağrısızdır yatış gerektirmez.
- İdrar kanallarında tıkanıklıkların tedavisi;
- İdrar yollarının anastomoz sonrası gelişen darlıklarda idrar böbrek kanallarını genişletir ve böbrek yetmezliği gelişmesine yol açabilir
- Perkütan Nefrostomi; genişlemiş böbrek kanalları içerisine ince iğne ile girişimleri sonrası dren yerleştirilerek idrarın dışarı alınması sağlanır.
- Üreteral stent yerleştirilmesi (idrar kanalına) ; bu işlemde mesaneden böbrek içerisine stent yerleştirilir.
- Balon işlemi; darlıklara Nefrostomi yolu üzerinde (perkütan) balonlarla darlıklar genişletilir.
- Kanamaların tedavisi
- Ameliyat sonrası yada biyopsiler sırasında gelişebilecek kanamalar ciddi sorunlara yol açar.
- Kanamaların durdurulması; kasıktaki atardamardan girilerek böbrekteki kanama yeri gösterilmesi sonrası, kanama koillerle yada sıvı tıkayıcı ajanlarla tıkıyoruz.
- Böbrek damarlarının tıkanması durumunda tedaviler
- Böbrek nakil sırasında atardamar ve toplardamarlar bağlanır. Anastomoz darlıkları sonrası damar içerisinde pıhtılar oluşabilmektedir. Yada anastomoz darlığı olmadan hastalardaki pıhtıya yatkınlık benzer sonuçlara yol açabilmektedir.
- Bu durumlarda anastomoz darlıklarına balon stent işlemleri, pıhtı gelişmesi durumunda pıhtıların çıkarılması işlemini yapmaktayız.
- İdrar kaçaklarında girişimsel tedaviler
- İdrar yolu anastomoz kaçakları %1-5 vakada görülmektedir.
- İdrar kaçağı ciddi enfeksiyon oluşturabilme yeteneği nedeniyle ciddi yaşamsal sorunlara yol açabilmektedir.
- Böbrek etrafında oluşan idrar sızıntısına (ürinom) konulan drenler yapılan ilk işlemlerimizdir.
- Kaçağın devam etmesi durumunda Nefrostomi yerleştirilmesi ve üreteral stent konması çoğunlukla tedavi edici olmaktadır. Bu işlemlere rahmen bir kısım hasta ya cerrahi gerekebilmektedir.